Liksom jag

Först hette bloggen nåt annat, men det var jag inte nöjd med för det var liksom inte jag.

Aha-känsla

Kategori: Allmänt


Nu var jag med om något befriande. Ibland har jag gått och lyssnat på en låt eller text i flera år men aldrig riktigt reflekterat över eller orkat kolla upp vad som egentligen sägs. På ställen där jag inte vet texten nynnar jag bara lite.

Nu hade jag en sån låt igång samtidigt som jag var superkoncentrerad på att rita en fjäril, och då hörde jag texten på ett helt annat sätt än förut. 

"På en strand uti Havanna levde gott och var sanna" (typ)

blev

"På en strand uti Havanna hon blev gatubarnens mamma".


Problemet är nu: har jag gått och nynnat på låten bland folk? Det vore nästan lika skämmigt som att råka göra ett grisljud mitt under en föreläsning. Hehe.

När jag ändå är igång

Kategori: Allmänt


Nu känner jag mig lite uppspelt och så över genus och kritik av omvärlden så då kan jag ju egentligen häva ur mig något jag gått och tänkt på väldigt länge (har även suttit och tänkt på det, och säkerligen legat och tänkt på det). Får slå två flugor i en smäll: hacka på antifeminister och hacka på en Schulman.

Calle Schulman din gamla galosch. Du är en tydlig anti-feminist och din rädsla för att ett gäng feminister ska tvinga din dotter att gå fordonprogrammet istället för att vara hemma och kamma håret har komprimerat din argumentationsförmåga. För ett bra tag sen tänkte du försvara din fru/sambo som hade råkat i dispyt med några feminister. Du är precis som mig mån om att säga att TJEJER är bra och KILLAR är bra. Im with you man. Sen försöker du förklara den naturliga och biologiska skillnaden som är mellan tjejer och killar (vilket motiverar varför man uppfostrar barn helt olika och tvingar in de i roller och situationer de kanske inte vill ha). Och det var där du var heltokig. Fläng!

Du sa att det märktes att din dotter var tjej (dottern var vadå, 6 månader vid tillfället?) eftersom hon blev gladare när hon hade på sig rosa och kjol/klänning än om hon hade byxor och blått. ALLTSÅ. I det ögonblicket motbevisar du dig själv (vilket i och för sig är underbart). Du menar alltså att i X-kromosomen finns det en önskan att bära kjol och rosa, vilket gör att du blir glad att du har det på dig redan som spädbarn.

Då undrar jag. När utvecklades den egenskapen? På 20-talet var rosa och rött en manlig färg, så det måste ju ha varit efter det någon gång (ooooj vilket snabb evolution). Du kanske dock menade själva kjolen? Jag är säker på att nomadkvinnor och nomadmän brydde sig oerhört mycket om vad de hade på sig. Alla snubbar för 2000 år sen (och nu med för den delen) i Arab-länderna kan inte ha fått den mutationen. Trist för dem.

Ja som sagt du motbevisade dig själv. Sannolikast är att det inte handlar om något inbyggt i flickor att ÄLSKA kjol utan snarare något i ditt och frugans sätt att interagera med din dotter när hon har kjol på sig. Hon kommer naturligtvis le om ni utbrister "ÅÅÅÅÅH LILLA PLUTTIGA GUMMAN VAA FIIIIN DU ÄR I KJOOOOL" med ljusa falsettröster än om ni säger "NÄMEN COOLA BRUTTAN I BYX" med ett mörkt monsterliknande uttryckt.


Tack för mig!

Here it comes

Kategori: Allmänt


Lördag! Det innebär dammsugning i detta nya försök till organisering av det som kallas vardagslivet (ironiskt att lördagsstädning hör till vardagen, men så är det). 

Dammsugning innebär många tankar för en sån som mig - alltså en som har många tankar hit och dit. Idag startade huvudtanken med att jag tyckte det var orättvist att stackars sambo jobbar på en lördag medan jag går hemma och gonar. Sen kom jag på att jag faktiskt städar och dammsuger vilket naturligtvis för tankarna till GENUS!!! (<3<3<3)

Just nu (jämsides med Zytomierskas helt obegripliga  LCHF-drev) pågår hetsdebatt om genus i barnuppfostran och det otroligt HEMSKA begreppet HEN. AHHHHHHHHHHHH! Folk får stora utslag över hela kroppen och magsår så får de ens hör ordet. (Synd var det om stackars Per, 31 år från Karlskoga som pratade med en engelsk bonde och av misstag trodde bonden sa "hen" som i pronomen när han faktiskt pratade om sin höna, men det är en annan historia).
Nåväl. Det finns två extremsidor av hen och barngenus-frågan. Å ena sidan finns de som tycker att det är fruktansvärt att inte säga barnens kön och inte kan förstå varför vi behöver ett begrepp som hen. De menar att ord som hen tar av barnen deras kön, att genuskampen har gått för långt på barnens bekostnad.

Å andra sidan har vi föräldrar som inte berättar för sina barn, eller omgivningen, vilket kön barnet har (http://www.dn.se/nyheter/sverige/vi-sager-inte-barnens-kon). De vill ge sina barn största möjliga "palett" att välja från och tror inte att det går att fixa på något annat sätt än att helt ta bort könen ur uppfostran.

Sen har vi mig då. Som står där mitt i mellan alltihop och känner mig frustrerad. Vilket leder till mina dammsugartankar och ja, detta lilla inlägg i den webbliga världshistorien.

Vi tar en sak i taget på basic nivå: Feminist. Det är jag. Många tänker att feminister vill ta bort kön helt för att utjämna olikheter. Många feminister är säkert så. För mig handlar det dock om det omvända. Jag vill, att kön snarare ska vara något att vara stolt över. Jag ska vara stolt över att vara tjej/kvinna, en man/pojke ska vara stolt över att vara man/pojke. Det som däremot inte ska få påverka min stolthet är hur andra anser att jag ska vara. Jag vill kunna tycka om rosa, eller blått, eller svart utan att det ska höja några ögonbryn. Jag vill kunna arbeta som sjuksköterska, traktorförare eller advokat och säga att jag är stolt. Det ska liksom inte finnas något issue about it, det ska vara konstigt att ens fundera på det naturliga i det. Idag är det inte möjligt eftersom vi från dag ett fostras in i könsroller som passar vissa, men inte andra.

Jag förstår den ena sidan som fasar över att man vill ta bort barns kön men jag förstår också den sidan som ser det som den enda möjligheten att ge sina barn största möjliga valfrihet i livet. För det finns faktiskt en anledning till att omvärlden fasar över att någon vägrar berätta vilket kön barnet framför personen har. De vill veta könet - annars vet de inte hur de ska behandla det. Och DÄR har vi beviset. Från och med den stund du vet om någon är kille eller tjej behandlar du hen olika - och det har konsekvenser för hur det lilla barnet kommer att vara hela sitt liv.

Jag förstår verkligen mamman som inte vill döma sin dotter till att ständigt leva upp till andras förväntningar och få ätstörningar eller psykiska besvär när hon inser att hon aldrig kan göra det. Jag förstår verkligen pappan som inte vill att dottern ska passa upp på, kontrollera, motivera och coacha sin framtida pojkvän. Jag förstår verkligen mamman som inte vill ha en värld där hennes son inte får gråta, inte får det, inte får det, inte får det och så vidare. För så ser det ut nu - vi är begränsade. De föräldrar som håller könen hemligt har så låg tilltro till omvärlden att de väljer att ta tag i det själva. Beundransvärt tycker jag. Jag kommer aldrig klara detta, dels för att jag är naiv och tror att vi utvecklas men också för att jag inte kommer orka ta debatten med varenda person jag möter som MÅSTE veta mitt barns kön för att kunna behandla det "rätt".


Det för mig över till begreppet hen. Där tycker jag att vissa har gått för långt. Som ovan nämnt tycker jag inte att något av könen ska försvinna - därför blir det fel om man börjar kalla historiska personer och sagofigurer för hen (det behövs dock mer kvinnliga motsvarigheter av hon-karaktär). Det är också problematiskt att kalla någon som ser ut som en HAN eller HON för hen, för då tror jag det finns en risk att barn börjar tro att HAN eller HON är något sämre eller fult.

Det finns dock helt uppenbara situationer där hen är så fullständigt naturligt: du är en skribent och ska skriva i allmänna ordalag och ORKAR inte sitta och skriva "han eller hon", "han/hon" hela tiden. Eller när du pratar om en yrkeskategori eller dylikt, det blir oftast att man säger "han" till läkare eller chefer fast man egentligen inte en aning om vad det handlar om, och det faktiskt inte är relevant (och därför gör man om "en sockerbagare"). Där ska vi använda hen. För att det är praktiskt. 


Saker jag inte orkar ta tag i nu

Kategori: Allmänt


Min tanke med denna blogg är spy ut lite tankar och sånt över vissa människor eller kategorier av människor. För att detta inte ska glömmas bort tänker jag skriva upp de jag har i åtanke just nu, i en trevlig punktform så att det blir lättöverskådligt.

  • Alex Schulman. Din antifeministiska surgubbe. Schulmanfamiljen överhuvudtaget faktiskt.
  • LCHC-are. Åh. Håll er för er själva.
  • Oempatiska och griniga människor. Ni som skriver uppdatering på uppdatering på facebook om hur tråkiga/lame/mobbade andra människor är, och om att ni inte bryr er om dem (fast ni bryr er tillräckligt för att ägna 45 statusar åt dem)
  • Antifeminister överhuvudtaget. Hur svårt kan det vara att inse att allt VI feminister vill ha är lika förutsättningar för alla. Är det så sjukt jobbigt att inse?
PUSS DÅ! 

Från en tant med ont i höften (orelaterat)




Hej Rothstein

Kategori: Allmänt


Jag känner dig inte. Jag har ett hum om hur du ser ut, och jag vet vad dina farföräldrar heter, men nej. Jag känner dig inte. Ändå känns det hövligt att jag låter dig veta. Jag skiter nog i din bok till tentan. Det får gå hur det vill, men varje gång jag öppnar den så känns det som att jag äter glass med smak av lax-banan.


Dagens tips

Kategori: Allmänt


Om du av någon anledning äter lax till lunch och inte tycker att det är så gott och tar en banan som komplement till lunchen så se till att inte någon annan människa äter upp din lax medan du tuggar banan. 

Låt mig bara säga det. Munnen fullproppad med banan och tanken på lax får dig att spy. 

Kan alltså stryka kombinationen Lax-Banan som en lyckad smak. Tror faktiskt inte det funkar, varken i sallad eller som glass.


Me and my wish

Kategori: Allmänt


Jag hittade precis en ögonfrans på kinden som jag sedan blåste bort från fingret, alltså får jag en önskan. Istället för att vara sådär smart som Aladin aldrig var och önska mig 1000 önskningar till, så önskar jag att ALLA människor kunde tänka såhär:





och naturligtvis har jag "tagit" videon, någon annan har naturligtvis länkat den först. När jag och min syster var små hände det att den som hörde en låt först var den enda av oss som fick gilla den. Love the logic!

PS. "Det vackraste jag vet" är min!!! DS.

Husmorsidealet

Kategori: Allmänt


Jag trodde jag skulle klara av att sköta om en blogg. Jag menar, jag är ju som klippt och skuren för att TA HAND OM saker.

Har exempelvis ägnat denna helg åt att tvätta (både kläder, sängkläder och själva täckena och kuddarna!), städa (komplett med matt-piskning), diskat, lagat mat samt kollat på både melodifestival och den sedvanliga deckarfilmen på söndagkväll på tv4. Har dessutom haft tanterotiska drömmar/mardrömmar som innehållit hundvalpar att ta hand om och ja, vad ska man säga, mindre lyckligt lottade att stå upp för. Jag är praktiskt taget 53 bast redan.

Om bloggen var mitt barn skulle den ligga i sin egen avföring och svettas. Kanske hade den fått välling idag. Kanske inte.

Nåväl. Det finns ju ingen LVB (lag med särskilda bestämmelser om vård av blogg) så jag går nog skuldfri utan några hemska anklagelser. 

Peace!

Igenkänning och igenkänning

Kategori: Allmänt


Enligt mig finns det två typer av igenkänning. En typ (den bästa) är när ett skämt/en låt/en film/en musikvideo/whatever är så urbota likt din egen situation att det praktiskt taget ÄR du i skämtet/låten/filmen/musikvideon. Jag vet inte om det bara är jag men vid såna tillfällen blir jag alldeles lyrisk och känner mig jättehäftig.

Nåväl, det var inte den igenkänningen jag tänkte visa nu. Det finns också tillfällen när ett skämt/en låt/en film/en musikvideo/whatever KÄNNS som igenkänning. Jag kan alltså känna igen mig i det som händer, och det känns verkligen som något jag skulle kunna göra, men jag har fortfarande aldrig gjort det. 

Så kände jag inför den här musikvideon. Det känns så typiskt mig att komma på alternativa sätt att röra mig eller äta äpplen på när tiden går långsamt, samtidigt som jag aldrig gjort det:





Den ultimata situationen nu är ju om någon som skulle läsa detta känner igen sig i mitt sätt att tänka om igenkänning.


Mina tår!

Kategori:


Spelade fotboll igår i några minusgrader. Efter fem minuter hade mina tår förfrusit. 70 minuter senare var de fortfarande frusna.. Cyklade hem i en kvart. Fortfarande frusna. Duschade hett vatten på dem i en kvart. Fortfarande frusna. 

Gick omkring med två strumpor i fyra timmar. Fortfarande frusna.

Sov i tre par sockor, ungefär tio timmar. Inte frusna längre, bara en känsla av att stortågnaglarna vill lyfta från själva tån och galoppera iväg.

Antar att det är bättre än att jag får kallbrand och blir helt utan tår, vilket jag var helt övertygad om igår kväll.


Vad man lär sig av sina studier

Kategori:


Jag har en känsla för ordning och struktur. Jag älskar när saker passar ihop perfekt, det ger mig någon slags tro på ett sammanhang här i livet.


Det är dessutom väldigt skönt att veta att tillvaron betyder något. Exempelvis nu när jag äntligen, efter att ha "läst" en kurs i tre veckor, känner att kursböckerna ger mig en känsla av att kursen har någon mening. Av en ren slump upptäckte jag det, det är nästan skrämmande vad som skett om jag gjort något annorlunda idag *BuTtErflY eFfeCt*.

Om man tar Rothstein och Hultkranz och lägger i en hög, och sedan Åmark, Hansson och Johansson i en annan, så blir högarna EXAKT lika höga. En sådan uppenbarelse måste vi fira!!!


HURRA HURRA HURRA!


Frukostfråga

Kategori:


Det här kom jag att tänka på idag vid frukosten, alldeles innan jag skrapade bort brödsmulorna med Imperial March-melodi:

Blir det kannabalism om man vattnar ett äppelträd med äppeljuice?


Sagan om pangkaka!

Kategori:


Jag sitter inne med en massa tips om hur man gör pangkaka på bästa sätt, and im dying to tell ya, my blogg!

Ta fram en skål. Fundera på om du ska orka göra pannkakssmet och kom fram till att du inte orkar. Ta fram våffelmixen och få färdig pannkakssmet med lite vatten istället. På förpackningen står det att du inte ska häva matfett i smeten. Smält lite margarin i en stekpanna och häll det i smeten. Börja steka. Överväg att skita i det hela för att det är för jobbigt men kom på bättre tankar och HÄRDA UT.

När du häller i för mycket smet i pannan (stekpannan alltså) är det bara att tippa tillbaka lite av den i bunken. När du gör så blir det massa överflödig smet på sidan av själva pannkakan. Den är god att äta! Tänk dock på att om det bränns som f*n när du håller pannkakan i handen så kommer det att bränna minst lika mycket när du stoppar in den i munnen.

Stek resten av pannkakorna med tungan i ett vattenglas.


En plats i hemmet

Kategori:


Jag upptäckte precis att jag har en bestämd uppfattning om var WC-blocket ska sitta i toaletten. Den som känner mig vet att det inte är det enda som har en bestämd mental plats i (eller enligt?) min hjärna. Nu var det dock WC-block vi pratar om, imorgon kan det vara något annat. Innan jag berättar var det är tänkte jag dock berätta lite om mitt förhållande till WC-block.


I mitt barndomshem hade vi aldrig WC-block. Jag tror det beror på a) vi var vid ett tillfälle sju personer som bodde där och de stackars blocken skulle nog ha spolats bort i fast motion b) mamma är duktig på att städa, jag tror att WC-blocket hade kännt sig överflödig och oönskad i vår familj.


Hur som haver så betyder det att jag mer eller mindre växt upp utan WC-block. Det ledde till en smärre fascination för fenomenet. Jag har alltid tyckt att det var exotiskt, ungefär som jag kände inför att ha apelsinsaft hemma (vi hade alltid hemkokt röd saft). Har väl mer eller mindre tänkt under min uppväxt "När jag blir stor ska jag ha WC-block. Och apelsinsaft".


Och här sitter jag nu, stor som aldrig förr. WC-blocket som har legat på badrumsgolvet i en månad är nu på plats. Det sitter till HÖGER, ungefär klockan 2 (eller klockan 14 om man gillar att sova på natten).




Förresten har vi inte apelsinsaft hemma, men däremot citron!

När jag får barn ska jag ha apelsin, men det skulle inte förvåna mig om de svär för sig själva att när de blir stora ska de minsann ha hemmakokt röd saft! Skitungar!

Välkommen till min nya blogg!

Kategori: Allmänt